O nas

O Yoko Sushi

Yoko Sushi to restauracja stworzona z myślą, o klientach, którzy oczekują nowych wrażeń kulinarnych. Nasi doświadczeni sushi masterzy, którzy posiadają ogromną wiedzę i umiejętności w przyrządzaniu kuchni japońskiej zapraszają na niesamowita wyprawę w świat nowych smaków.

Przygotowywanie sushi traktowane jest u nas jak sztuka, która musi cieszyć wszystkie zmysły, musi nadzwyczajnie smakować i jednocześnie zadowalać zmysł estetyki. Dlatego wszystkie nasze dania przygotowywane są z najwyższą starannością i dbałością o każdy najmniejszy szczegół od jakości składników po sposób ich podania. Klimatyczny wystrój, nastrojowa muzyka oraz filiżanka aromatycznej herbaty sprawia, że każdy odwiedzający nas gość poczuje się wyjątkowo i przeniesie się do kraju Kwitnącej Wiśni.

Klasyczne sushi jest daniem rodzaju namasumono czyli podawanym na surowo, najczęściej składa się z sashimi – surowego mięsa ryb lub owoców morza oraz shari specjalnie przygotowanego zakwaszanego ryżu. Może zawierać w swoim składzie także nori – prasowane morskie wodorosty, japoński chrzan wasabi i inne warzywne dodatki.

Nazwa potrawy ewoluowała wraz z modyfikacją metody przygotowania tego dania. Co ciekawe, sushi nie jest japońskim wynalazkiem, pochodzi z Azji Pd-Wsch, gdzie w taki sposób konserwowano surowe mięso i ryby. W drewnianych naczyniach układano warstwę surowego mięsa/ryb, a następnie warstwę ugotowanego ryżu. Później spożywano wyłącznie sfermentowane mięso i ryby, a ryż wyrzucano. Taka konserwacja żywności dotarła w VIII w. do Chin i Japonii i dała początek potrawie nazwanej narezushi. Przełomowym wydarzeniem było wynalezienie octu ryżowego. Od tego czasu proces fermentacji był stopniowo skracany, a oprócz ryb zaczęto zjadać także ryż. Obecna nazwa dania nawiązuje właśnie do procesu zakwaszania ryżu octem ryżowym.

zespół Yoko Sushi

Marcel – Sushi Master / Kucharz 24yo

Wyznawca własnych zasad jak i Japońskich tradycji. Stąd też spore zamiłowanie do wszystkiego co w Sushi surowe „Chciałbym, żeby gość nie bał się tego składnika iż oferuje on największych doznań, gdy już skusimy się przełamać” Bezustannie poszukuje rozwiązań, nowości, efektów dla swojej pracy. Zna się z Sushi już 5ty rok i od tamtego czasu na nowo czymś go ono zaskakuje. „Bez kreatywności nie ma w kuchni celu więc wolałbym żeby była ona nieustannie zmienna, smak zostawmy mimo wszystko na najwyższym poziomie jak na prawdziwe sushi przystało”.

Przemek – Sushi Master / Kucharz 30yo

Pasjonat kreatywnych połączeń smakowych jak i wizualnych. Odwiedza kuchnię od 10 lat a z sushi spotkał się w połowie tej drogi. Poszukiwacz niebanalnych rozwiązań i sposobów na nowe i zjawiskowe sushi. „Z sushi lubię się po prostu bawić. Zawsze jak do tego podchodzę czuje spokój i jest to dla mnie proste stąd ta masa pomysłów która się mnoży”.

Oleg – Sushi Master / Kucharz 27yo

Oleg to Sushi Master z 5 letnim doświadczeniem. Lubi tworzyć niecodzienne połączenia. Bardzo ważna jest dla niego jakość podawanego ryżu w Sushi, bo to on powinien być zawsze na pierwszym miejscu. Szybko dostrzega niedociągnięcia jeśli w ogóle one są i znajduje proste rozwiązanie. Zawsze stara się smakowo dogodzić każdemu i uważa, że nie ma w tej kwestii żadnych przeszkód.

Błażej – Sushi Master / Kucharz 23yo

Kucharz z zamiłowania. Sushi Master od niedawna, Kucharz od lat 5ciu. Mocno brnacy do przodu chce znaleźć kolejne połączenia smakowe do wypełnienia swojej satysfakcji. Nie boi się chwytać za rzadkie składniki i eksperymentować z nimi ani przesadzić, „bo zawsze to kolejny krok do przodu niż niezasmakowane ryzyko”. Stale chętny się rozwijać i poznawać nowych i efektownych stron kuchni.