fbpx

O YOKO SUSHI

Yoko Sushi to restauracja stworzona z myślą, o klientach, którzy oczekują nowych wrażeń kulinarnych. Nasi doświadczeni sushi masterzy, którzy posiadają ogromną wiedzę i umiejętności w przyrządzaniu kuchni japońskiej zapraszają na niesamowita wyprawę w świat nowych smaków.

Przygotowywanie sushi traktowane jest u nas jak sztuka, która musi cieszyć wszystkie zmysły, musi nadzwyczajnie smakować i jednocześnie zadowalać zmysł estetyki. Dlatego wszystkie nasze dania przygotowywane są z najwyższą starannością i dbałością o każdy najmniejszy szczegół od jakości składników po sposób ich podania. Klimatyczny wystrój, nastrojowa muzyka oraz filiżanka aromatycznej herbaty sprawia, że każdy odwiedzający nas gość poczuje się wyjątkowo i przeniesie się do kraju Kwitnącej Wiśni.

Klasyczne sushi jest daniem rodzaju namasumono czyli podawanym na surowo, najczęściej składa się z sashimi – surowego mięsa ryb lub owoców morza oraz shari specjalnie przygotowanego zakwaszanego ryżu. Może zawierać w swoim składzie także nori – prasowane morskie wodorosty, japoński chrzan wasabi i inne warzywne dodatki.

Nazwa potrawy ewoluowała wraz z modyfikacją metody przygotowania tego dania. Co ciekawe, sushi nie jest japońskim wynalazkiem, pochodzi z Azji Pd-Wsch, gdzie w taki sposób konserwowano surowe mięso i ryby. W drewnianych naczyniach układano warstwę surowego mięsa/ryb, a następnie warstwę ugotowanego ryżu. Później spożywano wyłącznie sfermentowane mięso i ryby, a ryż wyrzucano. Taka konserwacja żywności dotarła w VIII w. do Chin i Japonii i dała początek potrawie nazwanej narezushi. Przełomowym wydarzeniem było wynalezienie octu ryżowego. Od tego czasu proces fermentacji był stopniowo skracany, a oprócz ryb zaczęto zjadać także ryż. Obecna nazwa dania nawiązuje właśnie do procesu zakwaszania ryżu octem ryżowym.